Iubesc cultura romana. M-am născut în satul Mehedinți. Satul m-a pus pe orbita culturii românești iar vastitatea peisajelor și peisajelor sale sunt și astăzi o sursă de inspirație. Aceste cuvinte vin dintr-un loc pe care îl cunosc bine, unde am fost la școală și unde locuiește astăzi familia mea.
Trăim într-o era digitală și viitorul se schimbă foarte repede. Lumea devine din ce în ce mai digitalizată. Vă puteți imagina deja toate posibilitățile care vin odată cu acesta, de la instrumente pentru crearea de conținut la mașini de conducere inteligente până la roboți inteligenți și auto-învățați. Realitatea virtuală, realitatea augmentată, biometria și inteligența artificială sunt doar câteva dintre lucrurile care ne permit să experimentăm lumi noi în viața noastră de zi cu zi.
Trăim într-o lume în care multe lucruri sunt conectate. Telefoanele noastre au camere în zilele noastre și acele imagini pot fi folosite pentru a genera conținut, cum ar fi un videoclip sau un articol pe YouTube sau Facebook. Avem, de asemenea, mașini inteligente cu camere similare cu cele pe care le-ai găsi în camera smartphone-ului tău, care îți permite să împărtășești ceea ce vezi cu ceilalți șoferi în timpul plimbărilor cu mașina fără ca aceștia să știe nimic despre asta. Inteligența artificială are un potențial mare, deoarece ne oferă noi funcții, cum ar fi recunoașterea obiectelor, procesarea imaginilor, stocarea imaginilor, viziunea computerizată etc., dar avem încă nevoie de oameni pentru a identifica obiectele și a face acțiunile necesare în consecință.
Comunitatea este adânc înrădăcinată în mintea locuitorilor săi. Ar trebui să ne uităm mai atent la modul în care era percepută comunitatea de către locuitorii Transilvaniei.
Transilvania a făcut parte din Ungaria până în 1918, când a devenit parte a României. Regiunea Transilvaniei are o istorie lungă și bogată, alcătuind una dintre cele mai frumoase zone ale lumii. Oamenii vin adesea aici pentru a-și redescoperi rădăcinile și a-și aminti rădăcinile familiei, care sunt de obicei centrul vieții lor.
Transilvania este o regiune veche de pe teritoriul României, în inima Europei. În această regiune s-a născut una dintre cele mai mari personalități ale literaturii mondiale, filosof și profesor remarcabil: Mihail Ralea.
Ralea s-a născut la București în 1878 și a murit acolo în 1962. În lucrările sale, a încercat să lase o moștenire la fel de prețioasă ca memoria și sufletul său personal. Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori din Transilvania și unul dintre cei mai inovatori gânditori din Europa de Est la acea vreme. Poveștile sale au fost traduse în diferite limbi precum suedeză, rusă, poloneză și engleză. Cea mai populară poveste despre el este „Țiganii” de Lucian Poenaru sau „Povestea călătoarei” de Bernhard Rothfels, care sunt încă predate ca parte a programului de liceu european și astăzi.
Să ne întoarcem în Transilvania, locul de naștere al lui Bram Stoker. Ne vom uita înapoi la trecut, amintindu-ne de Transilvania așa cum a fost în secolul al XIX-lea – ca un loc de intensă fervoare religioasă și semnificație spirituală.
Ca orice altă experiență de viață, Transilvania este un subiect de reflecție și o temă pentru opere literare care sunt gata de scris. Dacă nu trebuie să uităm niciodată această amintire prețioasă, să ne rescriem istoria în raport cu această regiune frumoasă și mistică a României. Să ne amintim sentimentele și emoțiile despre asta…
Ne vom uita la modul în care oamenii au trăit în satele din Transilvania din epoca romană și până în zilele noastre, când a ajuns atât de departe de centrul său ca și astăzi. Într-o zi sau alta vom avea șansa să scriem despre aceste locuri pentru că sunt mulți oameni care ar dori să scriem despre ele.
În această secțiune, vă voi arăta cum m-am găsit în Transilvania, cum valorile umane și ale comunității au mers mână în mână cu cele ale satului.
Întreaga regiune a Transilvaniei, inclusiv România și Slovacia, a fost un refugiu pentru mulți oameni de origine europeană. Dar urmând cursul istoriei, regiunea a fost numită de mulți oameni „Vilag” (sat).
De aceea am ales Transilvania, România ca decor pentru povestea noastră. Dacă iubești Transilvania – și eu iubesc – atunci acesta este locul pentru tine.
Să ne întoarcem în satul nostru Tarcău din Transilvania, România pentru a ne regăsi, pentru a redescoperi valorile comunității și a învăța ce înseamnă să fii român. Vrem să redescoperim cine suntem și cum ne simțim despre noi înșine.
Această introducere este un loc bun de început, deoarece oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă a fi român și unde mai sunt aceste experiențe modelate de cultura noastră? Ce alte experiențe ne conduc inevitabil în criza de identitate?